En Küçük Hayvan Hangisidir

En Küçük Hayvan Hangisidir

Hepimizin aklına gelmiştir belki: acaba en küçük hayvan hangisidir? diye. Dünyada karalarda ve denizlerde pek çok hayvan yaşamaktadır. Biz insanlar bu hayvanların çok az bir kısmını tanımaktayız. Ve bu tanıdığımız hayvanlar genelde evcilleştirilmiş olanlar veya belgesellerde karşımıza çıkan hayvanlardır.En Küçük Hayvan Hangisidir

İnsanların genelde tanıdıkları hayvanlar büyük vücutlu hayvanlardır. Örneğin fil, aslan, zürafa, zebra veya at gibi büyük cüsseli hayvanları tanımayan hiç kimse yoktur. Gerek belgesellerde gerekse kitap ve dergilerde genelde iri cüsseli hayvanlarla karşılaşırız. Fakat hayvanlar âlemi sadece bu büyük cüsseli hayvanlardan ibaret değildir. Doğada yaşayan o kadar çeşitli ve bir o kadarda küçük hayvanlar var ki birçoğumuz bunların varlığından habersiziz. Biz bu yazımızda dünyanın en küçük hayvanını sizler için araştırdık.

Avustralyalı bilim insanları tarafından 1979 yılında 32 balıkla beraber keşfedilen bir balık türü şu anda yaşayan en küçük hayvan olarak kabul edilmektedir. Bilimsel ismi Schindleria brevipinguis olan bu balık türü sadece 2 ay yaşamaktadır. Bu balığın ömrü çok kısa olduğu için dişleri ve pulları çıkmak için yeterince zaman bulamaz. Boyu 7 mm’yi geçmeyen bu balık türünün ağırlığı ise 1 miligram kadardır.

Bu balıklar diğer balıklarda olduğu gibi yumurtlayarak çoğalırlar. Yaşamak için tuzlu suları tercih eden bu balık türü yumurtadan çıktıktan 20 gün sonra eşeysel olgunluğa ulaşır. Eşeysel olgunluğa ulaşan dişi balıklar yumurtalarını genellikle kayalık yerlere bırakırlar. 1 tane dişi balık tek seferde yüzbinlerce yumurta bırakır.

Ne var ki bu yumurtaların birçoğu diğer hayvanların yemi olurlar ve çok az bir kısmı yumurtadan çıkabilir. Tabi yumurtadan çıkmak yetişkin bir balık olmak için yeterli değildir. Yine bu yavru balıklarında önemli bir kısmı diğer canlıların besin kaynağını oluşturmaktadır. Bilim insanlarının yapacağı keşifler ilerleyen zamanlarda en küçük hayvan bilgimizin değişmesine neden olabilir.

Bir yorum

  • Ayşen Gürül

    en küçük hayvanın balık ve en büyük hayvanında bir balık olması ne kadar şaşırtıcı değil mi