Filmin Konusu Ne Olmalıdır?

Filmin konusu genelde 2 amaç doğrultusunda belirlenir. Daha da geniş bir ifadeyle; filmler genelde iki grupta değerlendirilir… Ana akım filmleri ve festivallik filmler.. Festivallik filmler sanat filmleri olarak da bilinir…

Festival filmlerini yapanlar için filmden gelir elde etme arzusu veya zarara girme korkusu gündemde olmayan bir husustur… Bu kişiler dertlerini anlatırlar, filmlerini yaparlar ve filmden büyük gelirler elde etme hevesi içerisine girmezler. Dolayısıyla bu tarz filmleri yapanlar, yapacakları filmin konusunu belirlerken; “acaba insanlar bu türe ilgi duyarlar mı”, “şu an bu tarz filmler revaçta” gibi şeyler düşünmezler… Onlar daha özgür, daha serbesttirler.

Ana akım sinema filmlerinde ise durum böyle değildir. Bu filmler oldukça yüksek maliyetlerle çekilirler ve ciddi bir bütçe isterler. Dolayısıyla bu filmleri yapacak yapımcılar, filmlerinin çok fazla kişi tarafından seyredilmesini arzulayıp, yaptıkları yatırımın karşılığını almak isteyeceklerdir. Bu da demek oluyor ki, insanlar ne tür konulara rağbet ediyorlarsa o tarzda film yapmak mecburiyetindelerdir.

HANGİ KONULAR TUTULUR?

Türkiye’de komedi, macera, romantik-komedi, korku gibi türler ciddi izleyici kitlelerine sahiptir. Eğer filminiz bu türlerden birindeyse gişede şansınız var gibi gözükür. Dolayısıyla, yapımcılar çekecekler filmin konusunu belirlerken bu türlerde olmasını tercih ederler.

YAZARLAR HANGİ KONULARI ELE ALMALI?

Her yazarın bir derdi vardır veya olmalıdır. Dolayısıyla neyi anlatacaklarını kendileri belirlemelidirler, ancak işledikleri konunun yavan ve ilgi çekicilikten uzak olması, senaryolarının reddedilme olasılığını arttıracaktır. Bu yüzden bir çok yazar da son yıllarda komedi ya da korku konulu filmlere yönelmiştir, ancak hangi konunun ne zaman revaçta olacağı pek belli olmamaktadır.

Filmlerin konuları belirlenirken “acaba tutar mı” sorusu etkin rol oynamakta, yazarlar bu yönde hikaye ve senaryolar üretip, yapımcılara pazarlamaktalardır.

 

Bir yorum

  • Gülşen

    Komdei olsun ne olursa olsun diyen bir tipim var. korku sevmem korkarım gerçekten, gerilim veya aksiyonda ortamına göre değişir. Ama komedi olacaksa kaliteli oyunculuk varsa defalarca izlerim