Termal Etiketler Nelerdir?

Üzerlerine direkt termal ( ribonsuz yazdırma ) ya da termal transfer ( ribonlu yazdırma ) yöntemleri ile baskı yapılan etiketler, termal etiketler olarak adlandırılmaktadır. Eco termal etiketler, lamine ( top ) termal etiketler, semi termal etiketler olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadırlar.

Lamine termal etiketler ya da top termal etiket olarak adlandırılan sınıf, direkt termal yani ribonsuz yazdırma baskı yönteminin kullanıldığı etiket cinsleridir. Etiket cinsinin bu özelliği nedeni ile kullanılan barkod cihazının, direkt termal baskı yöntemine uygun nitelikte olması gerekmektedir. Lamine termal etiket, termal transfer yani ribonlu yazdırma baskı yöntemi ile kullanılmamaktadır. Eco termal etiket sınıflarına göre uzun ömürlü olan bu etiket cinsleri ribonsuz yazdırma seçeneğine sahip olması nedeni ile baskı maliyetlerini minimum seviyelerde tutmaktadır. Etiketin yüzeyinde yer alan termal tabakanın üst kısmında koruyucu bir tabaka bulunmaktadır. Bu koruyucu tabaka, termal etiketin daha uzun ömürlü olmasının sebebidir. Gerek kağıt gramajı, gerek ise yapışkanlığı açısından eco termal etiket ile arasında fark bulunmamaktadır. Bilinen tek fark, lamine etiketin koruyucu bir yüzeyinin bulunmasıdır. Termal etiketlerin standart özelliklerinden olan ısı, ışık ve nemden etkilenme özellikleri bulunmaktadır.

https://www.ribonsepeti.com/wp-content/uploads/2018/12/110x300-wax-ribon.png

 

Eco termal etiketler yüzeylerinde koruyucu tabakası olmayan etiket cinsleridir. Kağıdın üzerine termal lamine edilmektedir. Kullanılan barkod yazıcının baş kısmındaki ısının, termal maddesinde sıvılaşma meydana getirmesi ile eco termal etiketin üzerine baskı alınmaktadır.

Semi termal etiketler ise, üst yüzeylerinde koruyucu tabakası bulunan termal etiket çeşitleridir. Eco termal sınıfına göre daha uzun ömürlü olan bir termal etiket tipidir. Işık, ısı, alkol ve nem gibi etkenlere maruz kaldığı takdirde kararmaktadır.

 

Termal Etiketlerin Farkları

Termal etiketler kullanılan baskı yöntemi, kullanım sahaları ve yüzeylerine kaplanan malzeme cinsleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Lamine etiketlerin ömrü, 6-9 ay civarında iken eco termal etiketlerin ömrü 3-6 ay, semi termal etiketlerin ömrü ise 8-10 ay civarındadır.

 

Termal Etiketler Kullanım Alanları

Termal etiketler sınıfında bulunan Lamine termal etiketler, genelde hastane ve kargo firmaları ile gıda sektöründe, eco etiketler otomasyon sektörü bakliyat ve kuru gıda alanlarında semi etiketler ise genellik ile tekstil sektöründe kullanılmaktadır.